Інтер`єр в стилі Ар Нуво

Інтер`єр в стилі Ар Нуво – це, мабуть, межа мрій про таємничу розкіш, але не засліплюючу, голосну, домінуючу. Це розкіш гармонії та спокою. Синтетизм раціональної простоти та химерної фантастичності. Свобода, повітря, переливчасті тканини, безперервність простору, м`які лінії, асиметрія рослинного орнаменту. Шовк, метал, дерево, кольорове скло. Крапля вивіреної недбалості, як ледь відчутний присмак, невловимий шепіт, напівнатяк. 

Ар Нуво (франц. “L’Art Nouveau” – “Нове мистецтво”) – французька назва течії в мистецтві періоду модерна на розі XIX-XX століть. Серед його головних особливостей можна виділитьи такі, як відмова від правильнихІ кутів на користь більш природніх ліній, цікавість до нових технологій, розквіт прикладного мистецтва. Модерн намагався поєднати художні та утилітарні функції створюваних витворів. 

Найяскравіші представники цього напрамку: Альфонс Муха, Гюстав Клімта Антоніо Гауді, Обрі Бердслі, Віктор Орта, Ектор Гімар 

Для такого стилю характерні звивисті та плавні риси. Лінія має самостойне значення як засіб виразності, живе своїм життям. Вона є основою орнаменту, виконує стильотворчу функцію, втілюючи в собі красу. Головним натхненням для художників Ар Нуво була природа. Найпоширенішими мотивами були бутон (символ появи нового життя) та екзотичні рослини з довгими стеблами та неяскавими квітами. Перевага надавалась ліліям, кувшинкам, ірісам та орхідеям. Зображали також яскраві та граціозні комахи та птахи – стрекози та метелики, ластівки та павліни. Ще одна важлива риса дизайну Ар Нуво – використання еротичних мотивів, атмосфера романтизму, легкого флірту. Природні вигини жіночого тіла, обрамлені довгими локонами волосся та складками одягу, стали яскравим графічним символом модерну. 

Основна задача при оформленні інтер`єру в стилі Ар Нуво – відтворити так званий цільний, «перетікаючий» простір: відсутність прямих кутів, навмисне подкреслення вертикальних ліній, овальні арки, звивистий травяний орнамент (відомий під назвою «удар бича»). При вмілому поєднанні всі кольори та штрихи зіллються в одну плавну лінію. Знадобиться глобальне перепланування на користь плавних арок та згладжування гострих кутів, звільнення простору. Міжкомнатні перегородки замінюються ширмами або вікнами з вітражами. 

Розвиток інтер`єру по спиралі – один з найулюбленіших прийомів модерну – робить його схожим на морську мушлю. Центром інтер`єру в епоху модерну були відкриті виті сходи з кованими перилами та складним переплетінням металевих деталей. 

В інтер`єрі присутні багаті кольори – від найяскравіших вітражних кольорів до приглушеної гами, що не відволікає від головного – лінії та об`єму. Стіни, як правило, фарбуються в пастельні кольори та нерідко розписуються. Можна задрапірувати їх тканиною з рослинним малюнком або обрати охристі шпалери з тканинною фактурою. 

Овальні вікна декоруються карнизами з кованими кінцями та легкою тканиною – шовком, органзою або тюлем в тон стін. Ламбрекен складної форми повторює малюнок на тканині. 

Меблі відрізняються текучою формою, детальністю, філігранністю: ковані елементи, різні ніжки крісел, різні рами дзеркал та картин, вітражі, металеві решітки, камін, прикрашений кахлями ручної роботи, плафони з матового скла на чудернацьких люстрах та бра, двері з вставками зі скла та бронзи. 

Інтер`єр в стилі Ар Нуво гармонійно об`єднує благородну деревину, метал, кольорове скло, дорогі тканини, кераміку (від найтоншого фарфору до кахлів та облицювальної плитки), камінь, ковані елементи, дзеркала, вітражі. Оскільки модерн задумувался как стиль, що поєднує красу та комфорт, він ніколи не «конфліктував» з благами цивілізації. Саме прийняттям всього нового і пояснюється нинішня актуальність модерну. Тому в інтер`єр добре вписуються побутова техніка та сучасна апаратура. 

Інтер`єр в стилі Ар Нуво може стати справжнім витвором мистецтва, який буде втіленням вашої індивідуальності. Адже недарма основний девіз дизайну в стилі модерн звучить так: “Жодна оселя не схожа на інші”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *