Меблі в Україні в давні часи

Сучасні меблі досить різноманітні. На ринку зараз представлені як традиційні натуральні меблі, так і новітні синтетичні матеріали (пластик, ергономічні матеріали). Звичайно ж, наші предки не мали такого неймовірного вибору матеріалів для виготовлення меблів. В різні епохи створювались різні форми, типи меблів, прийоми та способи обробки матеріалів. 

Історія розвитку меблевої промисловості УкраїниУкраїнські меблі завжди відрізнялись своєю оригінальністю, самобутністю та виявленням національних традицій. В Київській Русі меблі створювались народними майстрами-вмільцями, їх досвід передавався із покоління в покоління аж до ХІХ століття. Меблі в Україні в давні часи були тісно пов’язані з архітектурним плануванням приміщень, часто меблі встановлювались в конкретно відведене архитектором місце – наприклад, шафа-вітрина ставала у простінок між двома вікнами. 
В стародавні часи головними предметами житла були лави, табурети с квадратними чи круглими сидіннями, стільці, масивні столи, відкриті полиці для посуду, шафи. Крісла при облаштуванні оселі практично не використовувались. Лави ставились навколо стін та використовувались не тільки для сидіння – на них навіть спали. Пізніше в хатах українців почались також з’являтись і скрині, де зберігали одяг та інші цінні речі. 
Предмети для виготовлення меблів При створенні меблів в давні часи використовувались такі інструменти, як тесла, пилки, різці, сокира, струги, тощо. В XVII столітті почала стрімко розвиватись деревообробка. Великі стволи розколювали на три частини, а в середині створювалась товста пряма дошка. Всі деталі обтесували до необхідної товщини. Для з’єднання елементів використовували клей, шипи, шпонки, нагелі. 


Декор меблів Починаючи із XVII століття на меблях почав з’являтися перший декор – на дерев’яних виборах почали робити художню різьбу. А вже у ХХ столітті з’явилась крипільна фурнітура. Звичайно ж, такого масового випуску меблів, як зараз, на початку ХХ століття не було, в ті часи меблі виготовлялись лише на індивідуальне замовлення. Навіть якщо майстри випускали партію меблів однакового вигляду, то деталі меблів допрацьовувались та підганялись згідно побажанням клієнтів. Зараз деякі майстри також ще не втратили цього дивовижного мистецтва – про одного з них, Романа Романишина, ми розповімо трохи нижче. 
У ХХ столітті виготовили перші станки для меблевого виробництва. Слід зазначити, що конструкції сучасних станків принципово не відрізняються від перших моделей. Пізніше також з’явились столярні плити, які дали значний поштовх до розвитку меблевого виробництва: якість і продуктивність меблевих фабрик була суттєво підвищена. Також стали широко використовуватись технології облицювання: кромка деталей, виготовлення меблів із більш дешевих видів деревини, оклеювання цінних порід дерев. Тільки після цього стало можливим серійне виготовлення меблів. 


Переваги сучасних меблів Зараз проблем з виробом меблів у клієнтів зазвичай не виникає. Кожен може придбати необхідні меблі в будь-якому стилі, все залежить тільки від ваших доходів та смаку. Не дивлячись на те, що виробники пропонують різноманітні меблі з сучасних штучних матеріалів, багато клієнтів надають перевагу природнім матеріалам. Наприклад, я виготовляю оригінальні меблі з натурального дерева по демократичним цінам. Ви можете замовити найрізноманітніші меблі: стільці, столи, крісла, ліжка, двері и та інші предмети. Дерев’яні меблі завжди виглядають вишукано та оригінально, а прослужать вам декілька десятиліть. Роман Романишин використовує при виготовленні меблів як сучасні, так і стародавні методи обробки дерева, тому клієнти завжди отримують тільки якісні та гарні меблі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *