Світло – один з найяскравіших елементів інтер’єру

Освітлення – один з найяскравіших елементів інтер’єру. Він здатний акцентувати увагу на об’єкті і об’ємі приміщення. Саме тому важливо правильно організувати освітлення і підібрати достатню кількість джерел світла. 

Багато хто здійснює одну і ту ж помилку. Купуючи лампочки, вибирають самі із їхньої точки зору, красиві, модні або візуально відповідні інтер’єру. Зовнішній вигляд, без сумніву, важливий, але потрібно відповісти на головне питання: які завдання повинні вирішувати лампочки в конкретному приміщенні, і яке освітлення буде максимально комфортним? 

Існує декілька типів светораспределенія. Пряме – освітлення направлене строго в одну крапку. Переважно пряме – основний потік направлений в одну крапку, менший м’яко розсівається в протилежну. Рівномірне – освітлення розподіляється на всі боки, створюючи рівне фонове освітлення без акцентів. Світильник для такого типу светораспределенія, як правило, роблять з прозорого матеріалу, наприклад, матового скла. Переважно розсіяне – основне освітлення ламп направлене на відзеркалювальні поверхні (стіни, потовк), менший потік акцентує деталі. Розсіяне светораспределеніє – освітлення направлене виключно на поверхні, здатні його відображати. Грамотне освітлення досягається шляхом комбінування різних принципів освітлення. 

Працюючи над освітленням інтер’єру в передпокою, не варто забувати про певне функціональне призначення цієї кімнати. Тут не місце напівтемряві, яскраво освітлений коридор або передпокій допоможуть створити приємне враження від квартири, зрітельно збільшити це традиційно невелике приміщення. Крім того, тут Ви упорядковуватимете одяг і взуття перед виходом, тому крім верхнього джерела світла необхідно встановити додаткові точкові світильники. 

У вітальні фонове освітлення може бути створене за допомогою цікавої і незвичайної люстри або сукупності світильників встановлених в підвісній стелі. У функціональних зонах кімнати, де розташовані дивани і м’які крісла, можна помістити настінну лампу або встановити торшер, який органічно впишеться в інтер’єр і підкреслить загальну концепцію дизайну приміщення. А для створення більш інтимної атмосфери підійдуть неяскраві настінні бра. Якщо в кімнаті є ефектні ніші, в яких розташовані книги, картини або дорогий посуд, то вони можуть підсвічуватися стельовими світильниками прожекторного типу. 

Рівень освітлення в спальні повинен бити значно нижче, ніж в решті кімнат, краще всього, якщо освітлення буде розсіяним або переважно розсіяним. Дзеркала, шафи і комоди для одягу є функціональними зонами і вимагають посиленого світла, що можна легко здійснити завдяки вбудованим точковим світильникам. В ролі місцевих світильників можуть виступати бра і настільні лампочки з абажуром на прікроватних тумбочках. Тут повинна панувати тепла атмосфера, в якій хочеться відпочити і помріяти. Досягти такого ефекту допоможуть стельові світильники у формі куль і півсфер з матового скла або тканини. Сьогодні також модно встановлювати приховані (вбудовані в тумбочки, ліжка, плінтуси, карнизи) джерела розсіюючого світла. 

Для дитячої кімнати необхідне яскраве освітлення, тут дитина виконуватиме домашні завдання, читатиме, гратиме і веселитиметься. Крім того, джерела світла повинні бити максимально стійкими і протиударними, переважно пластикові, паперові, тканинні або металеві плафони. Дуже добре, коли світильники, торшери і бра, встановлені в кімнаті відповідають віку дитини. 

Кабінет – це особлива кімната, яка служитиме своєму господареві робочим місцем. Всім відомо, що при правильному освітленні чоловік може працювати значно довше, не втомлюючись. Тому освітлення кімнати повинне бути денним, адже чим ближче освітлення до природного, тим безпечніше воно для зору. На столі можна поставити лампу, вона забезпечить освітлення робочого місце без відблисків і віддзеркалень, які так стомлюють очі. 

Освітлення кухні повинне складатися із загального і зонального. В першу чергу добре освітлюють дві зони – робочу і обідню. Щоб зробити кухню затишною, можна над обіднім столом повісити мобільний світильник, який одним рухом легко опускається або піднімається. Освітлення столешніци украй необхідне, для цього використовують люмінесцентні або галогенові лампочки, вбудовані в карниз навісних шаф або лампочки, приховані за нижнім краєм полиць. Для загального, фонового освітлення використовують стельові світильники, які забезпечують рівномірне освітлення, що м’яко ллється із стелі. А ось центральний світильник може стати цікавою деталлю інтер’єру, що привертає до себе увагу. 

Ванна кімната – це приміщення з підвищеною вологістю, тут потрібно поклопотатися про безпеку джерел освітлення. Ідеально підійдуть галогенові лампочки, закриті скляним абажуром. Біля дзеркала доречно встановити додаткове освітлення, але пряме освітлення не повинне відбиватися від нього. Краще всього, коли джерела світла розташовані зверху і з боків дзеркала – це зручно і для гоління, і для нанесення макіяжа. 

Слід пам’ятати, що освітлення здатне сильно змінювати дійсний колір шпалер, меблів або килимових покриттів. Вольфрамова нитка дасть тепле освітлення жовтуватого кольору, галогенові випромінювачі дають холодне освітлення, а за допомогою люмінесцентних ламп можна отримати денне освітлення. Так зване “тепле” або “холодне” освітлення впливає на сприйняття колірної гамми. Пастельний відтінок жовтого стає яскравішим при теплому освітленні, а блакитні меблі за тих же умов можуть перетворитися на невиразну сіру масу. Зате при холодному освітленні блакитною отримає особливу глибину кольору, а пастельний жовтий – стане дуже слабким і сіруватим. освітлення дійсно додає всім предметам обстановки особливого звучання, примушує їх виглядати по-новому, може легко підкреслити чіткість ліній і контрастність форм або навпаки, щось приховати і заховати в тінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *