Історія дерев’яних меблів

Поява меблів відноситься до часу перехіду Первісних громад до осілості. Меблі швидше з’являлись у тих племен, які в силу кліматичних умов у більшій мірі потребували закритих приміщень. Найважливішою передумовою для розвитку меблів служила також наявність доступного матеріалу, що володіє необхідною міцністю, порівняно невеликою вагою, піддатливістю до обробки.

Перше місце серед інших матеріалів належало дереву. Спочатку для меблів вибиралися ті шматки матеріалу, які найближче підходили до необхідної формі виробу або деталі. З розвитком технологій деревообробки, зміною соціально-економічного ладу і побуту з’являлися і професії людей, що виготовляють меблі. Розвиток меблів також тісно пов’язаний з розвитком художніх стилів. Окремі стилі породжували не тільки особливі види і конструкції меблів, але й нові уявлення про композиційні закономірності. Крім того, помітний вплив на декоративні, а почасто й композиційні, особливості меблів надавали національні традиції побуту і мистецтва в цілому.

Найчастіше меблі виготовляли з місцевих порід деревини. В кожній країні вони свої: в Італії та Іспанії — горіх і вишня, в Німеччині та Україні – бук і дуб, а в скандинавських країнах і в Росії в основному виробляють меблі з масиву сосни та берези.

З розвитком технологій дерев’яні меблі стали вигтовляти не тільки з дерева. Поряд з предметами з натурального масиву дерева стали активно виготовляь меблі, які тільки виглядають дерев’яними. Широкого розповсюдження набули меблі з плит МДФ або ДСП це матеріали отримані шляхом зклеювання деревяної стружки з одночасним пресуванням. Годі й казати, що меблі з штучних матеріалів не є природніми і мають ряд недоліків. Такі меблі бояться вологи, при потраплянні води, вони розбухають та втрачають форму. Мають такі меблі і вкрай низьку надійність, через деякий час, кріплення дверцят втрачають жорсткість, а після 2-3 розбирань та переїздів меблі не перидатні для подальшої єксплуатації.

З подальшим розвитком з’явився ще один вид меблів – меблі зі шпону. Шпон – це тонкий шар деревини з текстурним малюнком, який створили лущенням, струганням або розпилюванням колод. Він застосовується для декоративного оздоблення виробів з дерева, у тому числі меблів. По своїй суті шпон – це тонкий зріз благородної деревини, напрессованний на недорогу основу меблевого каркаса.

Однак не треба вважати шпон ознакою «економ-класу»: навіть придворні червонодеревники Людовика XIV використовували шпон для створення дерев’яних интарсий на фасадах меблів. Тобто облицювання шпоном — це не більш, ніж метод декорування поверхні, причому, відомий з давнини.

Меблі в шпоні коштують дешевше цельномассивних, і це легко пояснити меншою витратою самої цінної деревини. Треба розуміти, шо підґрунтя, на яке нанесений шпон може бути з плит МДФ або ДСП, або дерев’яна плита. Це так званий клеєний, зрощений масив: плити, складені з дрібних брусків деревини. Такий матеріал дешевше цільного масиву та дає безумовну екологічну чистоту, якою не можуть похвалитися меблі на основі ДСП. Меблі з шпону не чутливі до прямого сонячного світла, їм не страшні подряпини, вологість і перепади температури.

Але незважаючи на розвиток технологій, меблі з натурального дерева користуються попитом. Меблі з масиву (натуральне дерево) завжди будуть дорогими меблями, натуральне дерево, як зазначалось раніше, було першим якісним матеріалом, з якого робили меблі, згодом їх дизайн змінювався, з’являлись нові деталі і елементи. Розвиток технології дозволив швидко створювати красиві меблі в короткі терміни, тепер на ринку можна знайти меблі з масиву на будь-який смак.

Меблі з натурального дерева досить дорогі . Власне, дорожнеча цього матеріалу обусловлена деякими факторами. Обробка дерева і виготовлення з нього меблів – процес трудомісткий. Екологічно чисті меблі підходять як для міської квартири, так і для дачі. З натуральних матеріалів виходять дуже красиві і витончені меблі. Такі предмети інтер’єру дозволяють легко робити кімнати затишними, наповненими домашнім теплом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *