Історія виникнення шафи

Шафа (застар. шкапъ) – меблевий виріб (переважно з дверцятами, з шухлядами або без них) для зберігання предметів різного призначення. «Шафа» в перекладі з французької мови означає «високий комод, гардероб». В наш час це досить поширений предмет меблів, призначений найчастіше для зберігання одягу. Але так було не завжди. Наприклад, в часи середньовіччя шафа використовувалася чоловіками для зберігання зброї.

Народження шафи сталося в період розквіту готики в Європі. Сталося це набагато пізніше винаходу столу і стільця. Спочатку для зберігання речей використовували масивні скрині, які через значну кількість речей з кожним десятиріччям вертикально витягались.

Практично до кінця 15-го століття скриня була самим головним предметом інтер’єру – війни, пожежі, повені, хвороби вимагали від городян середньовічних міст великої мобільності, а в скриню можна було швидко завантажити необхідні речі і переїхати на нове місце. Крім цього, скриня була дуже багатофункціональною. На великих і широких скринях спали, скрині розставлялися уздовж стін і на них сиділи, у скринях зберігали одяг, посуд, харчі інструмент, в решті-решт у скринях зберігали гроші. Без скрині не обходився жоден будинок.

І ось нарешті, в кінці 15-го століття, якомусь невідомому, але абсолютно геніальному голландцеві прийшла думка поставити скриню на торець і вийшла шафа. Потім поставили дві скрині поруч – ось вам вже і дводверна шафа. Практично в цей же самий час – на початку 16-го століття , у Франції поставили скриню на подставку і вийшов знаменитий «кабінет» – скриня з відкидною кришкою. Відтоді можна говорити про те, що почалася епоха шафи.

Шафа дуже швидко увійшла у моду у феодальній знаті, міцно закріпивши за собою позицію незамінного елементу декору. Так, стародавні дизайнери всіляко прикрашали фасади не тільки мініатюрними башточками, але навіть і ліпниною. Коли європейці гідно оцінили такий важливий предмет, шафа зазнала великої кількості фантастичних змін і стала служити не тільки для зберігання одягу, а перетворилась також на буфет і книжкову шафу.

З 17-го століття шафи починають ділитися за призначенням — платяна шафа, шафа — буфет, шафа – «кабінет» — для зберігання ділових паперів, з’являється бюро — книжкова шафа з відкидною стільницею. Були й екзотичні, нині втрачені, по призначенню шафи — так, наприклад, відомі голландські шафи з вбудованим ліжком, на якій спали на підлозі у сидячому положенні.

Масове виробництво меблів в 19-му столітті, в поєднанні із зростаючим фінансовим благополуччям людей, що означало збільшення кількості одягу, призводить до значного збільшення ролі шафи, як елемента меблів житла людини, в особливості спальні. Типова спальня того часу складалася з ліжка і масивної фарбованої декоративними елементами шафи. У 19-тому столітті дзеркало почали закріплювати на зовнішній стороні центральної двері шафи.

Технічний прогрес зробив величезний вплив на наш побут і не обійшов стороною і меблі. Тепер шафи виготовляють менш громіздкими і більш витонченими, часто шафи роблять розбірними із застосуванням найсучасніших матеріалів: металу, пластику і скла. Еволюція шафи призвела до того, що ми маємо можливість створювати більше зручностей і комфорту у нашому житлу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *