Лави в вашій оселі

В теплі сонячні дні особливо приємно прогулятися по свіжому повітрю, помилуватися красою весняного саду. Крім квіткового оформлення, обов’язково подбайте про створення затишних куточків, де можна посидіти і почитати або просто поговорити з друзями. Дуже важливо правильно розмістити лавки, вдало вписати їх в інтер’єр. Адже яким би не був прекрасним сад, якщо в ньому ніде присісти і відпочити, людина в ньому довго не затримається.

Не буде перебільшенням припустити, що дерев’яна лавка – найстаріший предмет меблів, який став доступний людині. Дерев’яна колода, трохи обтесана кам’яною сокирою і занесена в печеру – ось прапрапрародитель всіх сучасних меблів, ближче до якої – саме дерев’яні лавки, які не втратили своєї актуальності – ні в хаті, ні, в ландшафтному дизайні. Лава – це прекрасний предмет оформлення ландшафту. Присутність в саду лавки робить його затишним, що розташовує до відпочинку, до неспішної бесіди зі стаканчиком прохолодного лимонаду в руках… Лава може стати улюбленим місцем для читання книг в прекрасну теплу погоду.

Це тільки на перший погляд може здатися, що лава – далеко не найважливіший елемент у ландшафтному дизайні, справжні ж професіонали стверджують, що саме з лави починається, і з нею ж закінчується садовий дизайн. Інакше для чого ж тоді всі ці старання і труди, якщо ніхто не може ними насолодитися і оцінити по достоїнству?

Сучасні лавки виготовляються як з класичних матеріалів – дерево, камінь, коване залізо, мармур, так і з більш сучасних – пластик, синтетичне волокно. Часто лавки можуть бути виготовлені одночасно з двох і більше матеріалів – камінь і залізо, дерево і скло, кована сталь і дерево. Від цього залежить стиль, в якому виконаний цей предмет. А це означає, що підбирати лавку для саду необхідно з урахуванням його стилістичних особливостей. Але все ж, самим популярним матеріалом, використовуваним для виготовлення садової лавки, є дерево. Зокрема, найчастіше використовують тік.

Тікове дерево завжди використовувалося на кораблях, бо воно добро працює в вологих уомвах. На свіжому повітрі на меблях з тіка з’являється сірий наліт, який легко забирається м’якою щіткою. Крім того, меблі з тіка необхідно обробляти особливим маслом, яке йде в комплекті з меблями – так вони прослужать багато років.

Щоб лавка була зручною, слід дотримуватися наступних розмірів: оптимальна висота – близько 40-50 см, при цьому ноги зручно впираються в землю і відпочивають; широта сидіння – близько 50-55 см. Сидіння роблять з невеликим нахилом всередину – 5-12 см, так зручніше спиратися; висота спинки – 35-50 см; нахил спинки – в межах 15-45 градусів; якщо встановлюються підлокітники, то оптимальна висота для них – 15-20 см, відраховуючи від сидіння Кожен, хто встановив у своєму саду лавку, а то і декілька, з упевненістю може сказати, що здобув ще одну своєрідну кімнату, затишний куточок свого будинку, у якому завжди приємно відпочити і провести час з близькими. Різниця лише в тому, що цей куточок під відкритим небом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *